De film ‘History Of The Eagles – The Story Of An American Band’ geeft een prachtig voorbeeld van hoe samenwerking fout kan gaan door een gebrek aan goede communicatie en een onvermogen of onwil om goed te ‘onderhandelen’.

In deze film is voornamelijk Glenn Frey aan het woord. Hij is aanvankelijk erg enthousiast over de bandleden; ‘Everyone brings something to the dance’: Er zijn goede liedjesschrijvers, goede zangers en goede instrumentalisten. En het is inderdaad zo goed dat The Eagles uitgroeien tot een wereldberoemde band.

The Eagles break up

Uiteindelijk knalt de boel flink uit elkaar vanwege ruzies. Vooral de ruzie met gitarist Don Felder wordt uitgebreid behandeld. Volgens Frey was Felder een idioot, waar niet mee te werken viel. Felder was een egotripper, alleen maar op geld uit en had totaal geen oog voor het algemene belang van The Eagles. De ruzies liepen zo hoog op dat zelfs op het podium naar elkaar werd gescholden en Felder door Frey letterlijk met de dood werd bedreigd. De band ontplofte en het duurde 7 jaar voor de scherven werden opgeraapt en de band weer kon gaan spelen.

Als je naar de film kijkt – al ben je een grote fan van The Eagles – dan ontkom je niet aan een zekere hekel aan Don Felder. Goed om dan te ontdekken dat Glenn Frey mede-producent is van de film.  Je hoort het van één kant. Het verhaal van Felder kun je beter via interviews met hem op Youtube bekijken. Dan hoor je namelijk een ander verhaal.

De andere kant van het verhaal

Felder zegt dat geld voor hem helemaal niet zo belangrijk was. Het ging hem veel meer om het volgende: Toen men met elkaar The Eagles gingen vormen waren zij allemaal al langere tijd begeleidingsmuzikanten voor grote namen (Bob Dylan, Linda Ronstadt, etc). Met The Eagles wilden zij zelf in the picture staan en zelf hun creatieve ei kwijt kunnen. De eerste grote hits van The Eagles werden echter gezongen door Frey en de drummer Henley. En door dat succes borduurde men daarop voort en werd Felder van de zangmicrofoon geweerd. Daar had Felder moeite mee; hij was weer opnieuw de begeleider van een ander… Toen hij geen ‘lead’ meer mocht zingen , vanwege ‘het belang van de band’ (??) werd het een knallend gevecht.

Er werd niet over gesproken. Dat geeft zelfs Frey aan het einde van de film toe. Met een vage lach, als een boer die kiespijn heeft, zegt hij: “You know… we didn’t talk about it…. And it festered…” (we spraken er niet over… en toen ging het rotten…). Gevolg? De band gaat 7 jaar uit elkaar. Waar was nu ‘het belang van de band?’

In de training Teams on Track wordt de mediation-structuur behandeld. Bij een goede ‘inventarisatie’ hadden The Eagles hier zeker beter uit kunnen komen. Lees meer over teambuilding met muziek of  vraag een offerte aan. Zie ook het blog over Doe Maar… Hetzelfde laken een pak.