Zoek uit wat je echt wilt

Alhoewel altijd gezegd wordt dat een groep meer is dan de optelling van de verschillende individuen is het toch van groot belang om naar de teamleden individueel te kijken. Tenslotte, als je een individueel teamlid wilt motiveren, heb je met zijn/haar wensen en eigenschappen te maken. Een mooi voorbeeld is het verhaal van Anouk over wat haar werkelijk motiveert.

Veel coaches en therapeuten gaan met het individu aan de gang onder de noemer ‘zoek uit wat je echt wilt’; daar ben je meestal goed in en daar word je gelukkig van. Het probleem is vaak dat we niet 1 ding…, maar meerdere dingen willen. En dat is niet altijd makkelijk te combineren. Of, als we krijgen wat we denken te willen, dan wil je wel weer wat anders.

Zelf herinner ik mij de discussies met mijn kinderen over de vraag (vlak voor de afronding van hun Middelbare school) wat ze wilden gaan doen met hun verdere leven. Hangend op de bank kwam er dan iets uit van “Tja… ik weet gewoon nog niet wat ik nou echt wil…”. Als conservatieve ouder gaf ik dan een aanzetje door ze te vertellen dat het wellicht handig was als ze van de bank af zouden komen en in ieder geval alvast eens een keer voor zichzelf zouden gaan zorgen. 

Het idee dat je pas iets gaat doen als je het echt wilt is een illusie. Ik vermoed dat er maar weinig mensen zijn die ergens arbeid verrichten omdat ze het echt willen. Ik bedoel, ze zouden wellicht toch echt liever op de bank naar een goede serie op Netflix kijken. Met een poes op schoot en een partner er tegenaan.

Het gewone leven is vaak compromissen sluiten tussen al de dingen die je wilt.

Je zou daarom als teamleider niet hoeven te schrikken van een teamlid dat zegt dat hij liever beeldend kunstenaar zou worden dan nog 10 jaar bij jou te werken. Vaak als dat teamlid de (financiële) consequenties onder ogen ziet van het beeldend kunstenaarschap, dan zou hij opeens wel eens veel ‘gemotiveerder’ bij jou kunnen blijven werken.

De echte motivatie van Anouk

Een mooi voorbeeld uit de muziekpraktijk is het verhaal van Anouk in een interview in De Wereld Draait Door. Zij vertelt (en niet voor het eerst) dat zij eigenlijk een ongelooflijke hekel heeft aan optreden. Ze is meestal al dagen van tevoren ziek van nervositeit en ziet er als een berg tegenop.

Het antwoord op de vraag waarom ze het dan nog wel steeds doet is simpel: zij vertelt dat zij 6 kinderen heeft en dat die straks de mogelijkheid moeten hebben om bijvoorbeeld een jaar in de VS te gaan studeren. Dat moet nou eenmaal betaald worden. En Anouk verdient goed geld met de muziek. Kortom, ze doet iets wat zij eigenlijk helemaal niet wil, maar doet het omdat ze iets anders wel wil.

Als teamleider kun je ook tegen dergelijke problemen aanlopen bij je teamleden. Compromissen zijn altijd te sluiten en alternatieven vaak wel te vinden. En daar kun je het samen over hebben in een goed functioneringsgesprek. 

Hoe Anouk haar motivatie heeft versterkt

Bij Anouk doet het mij wel eens pijn om naar haar pijn te kijken. Wat een ellende! Als je ervoor kiest om je gedrag te laten botsen met wat er eigenlijk in je karakter zit… dan moet er een hoge prijs betaald worden. Gelukkig is zij bezig met dat ‘compromis’ en de alternatieven: Een goedkoper huis in Almere, beter omgaan met de financiën, en het aantal optredens zo afstemmen (en verminderen) dat ‘the price to pay’ lager wordt.

Daarnaast houdt zij zich bezig met het componeren voor de artiesten die wel graag op dat podium staan. Bijvoorbeeld voor Trijntje Oosterhuis. Een mooie- elkaar aanvullende combinatie! Iedereen blij (behalve ik… als fan van Anouk).

Wil je weten hoe muziek maken een rol kan spelen in de motivatie van jouw medewerkers, we vertellen je graag in een persoonlijk gesprek over de workshop Teambuilding met Muziek.