Ik kan het wel alleen

In de training Teams on Track wordt veel nadruk gelegd op de voordelen en nadelen van het feit dat ieder mens uniek is. Als het goed werkt binnen een team zorgen juist de onderlinge verschillen er voor dat de teamleden elkaar aanvullen. Deze complementariteit ziet er in een popgroep simpel en duidelijk uit: Je hebt de drummer, de bassist, de zanger, de gitarist de toetsenist, et cetera. Een band met alleen maar gitaristen werkt meestal niet.

Verschillen geven echter ook vaak ergernissen. Je bent tenslotte dus niet hetzelfde, en waarom is de ander toch niet net zo als ik?

In de film ‘Bohemian Rhapsody’ (over Queen) waren daar prachtige scenes over: Freddy Mercury – toch de ster en leider van het gezelschap – ging solo. Na 2 geflopte LP’s kwam hij weer terug bij Queen. Hij gaf eerlijk toe dat hij het heerlijk vond om solo in de weer te kunnen gaan; eindelijk af van die moeilijke blikken van Deacon, de achterlijke arrangementen van Brian May, of de door Freddie niet altijd even gewaardeerde ritmes van drummer Roger Taylor. 

Meer dan de som der delen

Maar juist die bijdragen van de andere bandleden maakten Queen tot Queen. Maakten zijn nummers tot enorme hits. En toen Freddie het eindelijk allemaal fijn alleen mocht uitmaken, met de beste muzikanten van de wereld; toen werd het niks!

En wie had dat verwacht? Freddie was toch echt de leider van de band, het gezicht van Queen en de componist van de grootste hits.

Wederom een typisch geval van ‘Het geheel is meer dan de som der delen’. De uitspraak “Never change a winning team!” zal daar wellicht zijn oorsprong hebben.

              Johan Cruijff:

“Wat heb je nou liever?  

1 goed elftal of 11 goede  eentallen?”

En ook in andere relaties zien we vaak niet meer de (meer)waarde van de ander. Soms eenvoudigweg omdat we er aan gewend zijn geraakt. Het negatieve gaat opvallen… en aan de positieve bijdragen zijn we gewend.

Een man… weet pas wat ‘ie mist……, 

weet pas wat ‘ie mist….  

Als ze er niet is…              

De Dijk (‘Als ze er niet is’)

In de workshop teambuilding met muziek geven we aan de hand van praktijkvoorbeelden uit de muziekwereld inzicht in het belang van goede communicatie binnen je team. Lees meer over teambuilding met muziek of vraag een offerte aan.