Geen mens blijft het hele leven hetzelfde. We veranderen allemaal. Ook relaties veranderen daarom uiteraard. Die volkomen normale verandering kan wel leiden tot allerlei conflicten. Een mooi voorbeeld uit de muziek-scene is te vinden bij de super succesvolle hardrockband Metallica.

Some kind of monster

Jarenlang was dit een goed team dat alle wereldpodia besteeg. In de documentaire ‘Some Kind of Monster’ (2005) zien we de band in een flinke crisis terecht komen. Zanger James Hetfield vindt het tijd voor verandering; hij probeert niet alleen voor de zoveelste keer van zijn alcoholverslaving af te komen, maar wil ook veranderingen in zijn leven, omdat hij vader is geworden en een regelmatiger leven ambieert. Zo wil hij de afspraak maken met de bandleden om de repetities om 16.00 uur te laten stoppen, zodat hij thuis met zijn kinderen kan spelen en eten.

Op zich natuurlijk helemaal geen gek idee. Het siert hem dat hij een vaderrol claimt. De andere bandleden worden er echter volkomen gestoord van; een hardrockband zonder alcohol en op tijd naar huis voor de kinderen?? Waar is de ruwe ‘hardrock nightlife’ gebleven?

Een therapeut volgt de band fulltime tijdens repetities, opnames en gespreksessies. Met de therapeut erbij wordt redelijk met elkaar gesproken en onderhandeld. Maar de man kan kletsen wat hij wil… de belangen zijn zo veranderd dat men er maar heel slecht uitkomt. Diverse compromissen worden gesloten, maar het blijft enorm zeuren.

Begrip voor verandering

Ook in ‘normale’ relaties zie je dat; zowel in de liefde als in de werksfeer. Het kan zijn dat je op een gegeven moment uit elkaar groeit. Dat geeft veel irritatie en boosheid. En de vraag komt op of je nog wel met elkaar verder wilt, of verder kunt. Blijven praten zorgt er in ieder geval voor dat je begrip kunt krijgen voor de verandering bij de ander. Leuk is het niet…, maar als je begrijpt wat een ander doormaakt kan een proces eerder gaan naar zinvolle ‘rouw’ (je moet tenslotte een soort afscheid nemen) dan naar eindeloze ergernis, boosheid en ruzie.

Gelukkig voor de bandleden van Metallica is het laatste nieuws dat Hetfield gewoon weer aan de drank is… en Metallica op de oude voet verder kan gaan.

In de workshop teambuilding met muziek geven we aan de hand van praktijkvoorbeelden uit de muziekwereld inzicht in veranderingen bij jezelf en je teamleden. Lees meer over teambuilding met muziek of  vraag een offerte aan.