Muziek maakt mensen happy

Voor iedere organisatie is het hebben van blije medewerkers van groot belang. Happy medewerkers werken harder, zijn over het algemeen productiever en werken beter samen. Muziek blijkt daar een versterkende rol in te kunnen spelen. Muziek maakt mensen blij, muziek boeit en muziek verbindt. Daarom werkt de workshop Teambuilding met Muziek goed voor bedrijven en instellingen.     

Dat muziek een positief effect heeft op het leven weet neuropsycholoog Erik Scherder als geen ander op een bevlogen wijze te vertellen. Via tv programma’s als de Wereld Draait Door, artikelen in landelijke kranten en via zijn boek “Singing in de Brain” maakt hij zonder dat de wetenschap op de voorgrond staat duidelijk dat muziek wonderen kan doen.

 

         Neuropsycholoog Erik Scherder: 

                   Muziek geeft een beter leven

 

Hij speelt zelf sinds enkele jaren viool. Hij stelt dat hij er nog weinig van kan, maar hij wordt er fit en vrolijk van. Hij geeft tal van voorbeelden waar muziek een grote impact op het leven heeft. 

Zo vertelt hij van een demente Amerikaan die nauwelijks praat, wanneer hij op een koptelefoon oude muziek uit zijn tijd hoort helemaal opfleurt. De man begint te zingen en praat honderd uit over zijn herinneringen uit die tijd. Wanneer zijn koptelefoon af gaat vervalt de man weer geheel in zijn oude, demente situatie.

Muziek brengt mensen bijeen

Uit onderzoek van De Psycholoog blijkt dat muziek effect heeft op hoe je je voelt. De emoties worden erdoor beïnvloed. Uit meerdere onderzoeken bleek dat de beide hersenhelften effe wat lekkerder samenwerken. En dat zorgt er weer voor dat je je empatischer gaat gedragen. En je wordt er gelukkiger van.

Als je naar muziek luistert maakt je lichaam een stofje, dopamine aan. Een stofje dat ook vrijkomt als je seks hebt of drugs gebruikt. Uiteraard hebben verschillende stijlen muziek verschillende effecten. Zo schijnt ook het tempo uit te maken. Het blijkt dat je het aller vrolijkst wordt van het nummer Don’t Stop Me Now van Queen. Dat komt omdat dit tempo aanzienlijk hoger ligt dan bij andere popnummers. Van muziek blijk je behoorlijk sociaal te worden, het brengt mensen bijeen.

Teambuilding met muziek

Voor bedrijven en instellingen is er een workshop Teambuilding met Muziek waar medewerkers, teamleden, managementteam gezamenlijk muziek maken. Ervaring met een muziekinstrument is absoluut niet nodig, iedereen kan meedoen. Tijdens de workshop wordt de theorie van teamontwikkeling gekoppeld aan het maken van muziek. Bij het “leren” komen aspecten als communicatie, samenwerken, doelen stellen, conflictbeheersing en onderhandelen aan de orde.

Bij het “doen” wordt de groep tot een popgroep gevormd die aan het eind van de workshop met elkaar een popsong spelen. Hiervan  worden opnamen gemaakt die op een besloten deel van de site bekeken kunnen worden.

Benieuwd naar hoe dat werkt? Neem contact op, we leggen het graag uit.